Suomalaiset ovat asunto- ja pankkisäästäjiä – ja se voi olla virhe

Asuntosijoittaminen on perinteisesti nähty hyvänä investointina tulevaisuuteen, koska asuntojen hintojen on odotettu kasvavan vakaasti.

Ylen ja Danske Bankin mukaan suurin osa suomalaisten omaisuudesta onkin kiinni asuntovarallisuudessa. Asunnoissa on kiinni kaiken kaikkiaan 69 % suomalaisten varallisuudesta.

Viime vuosien tilastot ovat kuitenkin osoittaneet, ettei myöskään asuntovarallisuus ole turvassa muun talouden realiteeteilta.

Danske Bankin ekonomistin Henna Mikkosen mukaan Suomen asuntomarkkinat alkoivat hiipua vuonna 2013. Sen jälkeen asuntojen hinnat ovat vaihdelleet, mutta hinnat ovat päätyneet vuoden 2013 tasolle.

Hinnoissa ei siis ole tapahtunut kasvua vuoden 2013 jälkeen ja näin ollen myös sijoittajien tuotot ovat jääneet saamatta.

Inflaatio syö myös pankkitalletuksia

Pankkitalletukset ovat olleet suosituin sijoituskohde asuntosijoitusten jälkeen.

Tällä hetkellä pankkitalletusten korot ovat matalalla, joten niihin sijoittavan on erityisen tärkeää ymmärtää nimelliskoron ja reaalikoron ero.

Nimelliskorko on korko, joka näkyy lainatarjouksissa. Reaalikorko puolestaan muodostuu nimelliskorosta vähennettynä inflaatiolla. Huomio kiinnittyy aina nimelliskorkoon, mutta sijoittajan kannattaa kiinnittää huomionsa reaalikorkoon, jossa otetaan huomioon rahan arvon muutokset. Reaalikorko on siis rahan todellinen tuotto.

Danske Bankin ennusteen mukaan inflaatio tulee ensi vuonna kasvamaan yhteen prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuolloin yhden prosentin koron tarjoavan pankkitalletuksen reaalikorko olisi nolla. Sijoitus puolestaan menettäisi arvoaan, mikäli pankkitalletuksen nimelliskorko olisi alle yhden prosentin.

On siis mahdollista, että pankkitalletusten reaalituotot ovat jatkossa vielä nykyistäkin pinempiä.

Korkeatuottoinen ratkaisee ongelmia

Näinä aikoina osakesijoitukset ovat harvoja sijoitusmuotoja, joista voi odottaa hyvää tuottoa pääomilleen. Osakemarkkinoiden haasteena on kuitenkin kaiken markkinainformaation ymmärtäminen.

Korkeatuottoiseen sijoittaminen on helppoa, koska se ei edellytä sijoittajalta erityistä markkinainformaation hallintaa. Siinä ei myöskään ole hallinnointikuluja, jotka ovat tyypillisiä osakerahastoille.

Korkeatuottoinen on suora osakesijoitus, jolle maksetaan jopa 8 % tuottoa – ilman mitään kuluja! Näin suuri korkoprosentti tarkoittaa, että sijoittaja pääsee nauttimaan mahtavista tuotoista.

Voi siis olla virhe makuuttaa rahoja huonokorkoisella pankkitilillä tai tuottamattomassa asuntosijoituksessa, kun samaan aikaan on mahdollisuus sijoittaa Korkeatuottoiseen.

Lue lisää Korkeatuottoisesta!

Lähde: http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_ovat_koyhaa_sakkia/8306728?origin=rss

Aiheeseen liittyvät artikkelit